De meest voorkomende reden om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren is een ontsteking in het wortelkanaal of het kaakbot rondom de wortelpunt van uw tand of kies. Een wortelkanaalbehandeling wordt ook wel endodontologische behandeling genoemd. Het tandheelkundig team van Tandartspraktijk Kies heeft ruime ervaring met wortelkanaalbehandelingen.
Hoe ontstaat een wortelkanaalontsteking in een kies of tand?
De ontsteking kan ontstaan door bacteriën uit de mondholte die doorgedrongen zijn tot in de pulpa (het levende weefsel van de tand/kies waar de zenuwen en bloedvaten zitten). Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld tandbederf (cariës) of door een lekkende vulling. Ook kan een ontsteking ontstaan door een harde klap op een tand door bijvoorbeeld een valpartij.
Hoe merkt u dat u een wortelkanaalontsteking heeft?
Een eerste signaal is vaak hevige gevoeligheid bij het drinken van warme of koude dranken. Als de ontsteking niet wordt behandeld, kan de ontsteking zich in een later stadium uitbreiden naar het kaakbot rond de wortelpunt van de tand of kies. Het aanraken van of dichtbijten op de kies is dan zeer pijnlijk. Een wortelkanaalbehandeling helpt u van de pijn af en zorgt ervoor dat de ontsteking zich niet meer kan verspreiden zodat uw tand of kies gespaard kan blijven.
- Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?
- Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?
- Wat kost een wortelkanaalbehandeling?
Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?
Dit is afhankelijk van de ernst van de ontsteking en de ligging van de wortels. Vaak bestaat de wortelkanaalbehandeling uit twee sessies. De eerste behandeling is erop gericht om u snel van uw pijn af te helpen door de ontstoken pulpa te verwijderen. U krijgt daarna een noodvulling. De tweede behandeling is dan om uw tand of kies te vullen en in zijn geheel af te maken. Een behandeling kan drie kwartier tot een uur of langer in beslag nemen.
Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?
In de tand of kies wordt een opening geboord om toegang te krijgen tot de pulpa. Met een handvijl of een roterende vijl worden de kanalen schoongemaakt en iets breder gemaakt. Zo wordt er ruimte gemaakt voor het desinfecterende spoelmiddel. Om de wortelkanalen goed in beeld te brengen is het nodig om één of meerdere röntgenfoto´s te maken van de wortel(s). Als alle kanalen schoon zijn, moeten de kanalen worden gevuld met een soort staafjes. Deze moeten ervoor zorgen, dat bacteriën niet meer door de wortels kunnen dringen. Tenslotte wordt de tand of kies gevuld. Als de tand of kies door het tandbederf in slechte staat is kan het nodig zijn om een kroon te plaatsen.
Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?
Een wortelkanaalbehandeling wordt altijd onder lokale verdoving uitgevoerd en u zult vrijwel geen pijn ervaren. Soms is het nodig nog wat verdoving bij te geven in het wortelkanaal tijdens de behandeling. Als de zenuw in het wortelkanaal door de infectie is afgestorven, is een verdoving niet altijd nodig. U kunt dan zelf aangeven of u verdoving wilt of niet. Als de verdoving is uitgewerkt kunt u last krijgen van napijn. Dit duurt over het algemeen niet langer dan 2 tot 3 dagen. Een gewone pijnstiller, zoals paracetamol, kan verlichting geven. Houdt de pijn aan, neemt u dan contact met ons op.
Wat kost een wortelkanaalbehandeling?
Voor de actuele kosten, verwijzen wij u graag door naar onze tarievenpagina. Afhankelijk van uw verzekering wordt uw behandeling (deels) vergoed.
Ons tandheelkundig team helpt u graag verder om van uw klachten af te komen. Wilt u direct een afspraak inplannen voor uw tand-of kiespijn bij Tandartspraktijk Kies?